Search
Indiana University

 

Policies for Service Staff Employees
Represented by AFSCME at Bloomington, Indianapolis, and South Bend

UHRS Home

 

Search policies

Print using your browser's print function.
how to customize printout

Examples of the 16-Hour Rule

Effective: July 1, 2012
Last Updated: July 1, 2012

Responsible University Office: IU Human Resources

Responsible University Administrator: Vice President and Chief Financial Officer

Policy Contact: IU Human Resources

Policy 3.2

Example 1

Joe works his regular 7:30 am to 4:00 pm shift and then gets called into work at 11:00 pm that night. He works overtime until 6:00 am the next morning. He is scheduled off the next day.

7:30 am to 4:00 pm regular shift 8 hrs
4:00 pm to 11:00 pm 7 hrs off work     
11:00 pm to 6:00 am overtime 7 hrs
    15 hrs total time worked

Result: Less than 16 hours, no ERT accrued

Example 2

During Sue's regular 7:30 am to 4:00 pm shift, it begins to snow. Sue stays after work and helps remove snow until 3:00 am the next morning.

7:30 am to 4:00 pm regular shift    8 hrs
4:00 pm to 3:00 am overtime 11 hrs
    19 hrs total time worked

Result: 19 hours - 16 hours = 3 hours ERT

Example 3

Bill works his regular 7:30 am to 4:00 pm shift. He is called out at 6:30 pm and works on a major plumbing leak until 11:30 pm. He goes home to sleep and is called back into work at 5:00 am. Bill works through his next regular shift.

7:30 am to 4:00 pm regular shift 8 hrs
4:00 pm to 6:30 pm 2.5 hrs off work     
6:30 pm to 11:30 pm overtime 5 hrs
11:30 pm to 5:00a m 5.5 hrs off work  
5:00 am to 7:30 am overtime 2.5 hrs
7:30 am to 4:00 pm regular shift 8 hrs
    23.5 hrs total time worked

Result: 23.5 hours - 16 hours = 7.5 hours ERT

Example 4

Jim is called out at 8:00 pm Sunday night to answer heat calls due to cold weather. He works all night and through his shift Monday. Jim goes home at the end of his normal shift, but is called back to work at 6:00 pm. He works until 3:00 am. Due to the cold weather, his supervisor approves his working past 24 hours without an 8 hr. break. He then works his normal shift at 7:30 am.

8:00 pm to 7:30 am overtime 11.5 hrs
7:30 am to 4:00 pm regular shift 8 hrs
4:00 pm to 6:00 pm 2 hrs off work  
6:00 pm to 3:00 am overtime 9 hrs
3:00 am to 7:30 am 4.5 hrs off work     
7:30 am to 4:00 pm regular shift 8 hrs
    36.5 hrs total time worked

36.5 hrs - 16 hours = 20.5 hours
Only 8 hours ERT allowed

Result: : 36.5 hours - 24 hours = remaining 12.5 hours to be paid at double time

Back to top

 

University Human Resource Services
Last updated: 31 January 2014
URL: http://hr.iu.edu/policies/
Comments concerning content and the Web site: